Als Vereniging van Eigenaren (VvE) heb je vaak te maken met schade aan het gebouw of de gemeenschappelijke ruimtes. In veel gevallen is er een verzekering afgesloten om dergelijke schade te dekken. Echter, het indienen van een claim bij de verzekering is niet altijd de beste oplossing. In dit artikel zullen we bespreken waarom het soms verstandig kan zijn om terughoudend te zijn met het indienen van een claim bij de verzekering.

1. Eigen risico en premies

Een van de belangrijkste redenen om voorzichtig te zijn met het indienen van claims is het eigen risico en de invloed op de verzekeringspremies. Verzekeraars hanteren meestal een eigen risico, wat betekent dat de VvE een deel van de schade zelf moet betalen. Als het eigen risico hoog is en de schade relatief klein, kan het voordeliger zijn om de kosten zelf te dragen in plaats van een claim in te dienen. Het indienen van een claim kan namelijk resulteren in een verhoging van de verzekeringspremies, wat op de lange termijn duurder kan zijn dan het zelf betalen van kleine schades.

2. Overweging van het schadebedrag

Niet alle schades zijn even groot, en het is belangrijk om het schadebedrag zorgvuldig te overwegen voordat je een claim indient. Kleine schades die de financiële stabiliteit van de VvE niet in gevaar brengen, kunnen vaak beter zelf worden afgehandeld. Dit bespaart niet alleen geld, maar voorkomt ook onnodige administratieve rompslomp en papierwerk.

3. Behoud van schadevrije jaren

Net zoals bij autoverzekeringen, kunnen schadevrije jaren een rol spelen bij de premie van de VvE-verzekering. Het indienen van een claim kan leiden tot het verlies van schadevrije jaren, wat de premie kan verhogen. Als de VvE in de toekomst te maken krijgt met grotere schades, kan het behoud van schadevrije jaren aanzienlijke besparingen opleveren.

4. Overweging van de polisvoorwaarden

Het is essentieel om de polisvoorwaarden van de VvE-verzekering nauwkeurig te bestuderen voordat je een claim indient. Sommige schades worden mogelijk niet gedekt, of er kunnen specifieke voorwaarden zijn waaraan moet worden voldaan voordat een claim wordt goedgekeurd. Het indienen van een claim die niet onder de dekking valt, kan leiden tot onnodige administratieve rompslomp en tijdverlies.

5. Zelfbeheer en financiële stabiliteit

Als de VvE het financiële vermogen heeft om kleine schades zelf te betalen, kan dit de voorkeur hebben boven het indienen van een claim. Dit geldt vooral voor VvE’s die aan zelfbeheer doen en niet afhankelijk zijn van een professionele vastgoedbeheerder. Het beheren van financiën op een verantwoorde manier en het opbouwen van een financiële buffer kan de VvE in staat stellen om kleine schades zelf af te handelen.

In conclusie, het indienen van een claim bij de verzekering van de VvE is niet altijd de beste oplossing bij schade. Het is belangrijk om de kosten, het eigen risico, de premie-effecten, schadevrije jaren, polisvoorwaarden en de financiële situatie van de VvE zorgvuldig te overwegen voordat je een claim indient. Soms is het verstandiger om kleine schades zelf te dragen, terwijl je de verzekering behoudt voor grotere en onverwachte gebeurtenissen. Dit kan de VvE op de lange termijn geld besparen en de financiële stabiliteit behouden.